Το The Empire Strikes Back θεωρείται αριστούργημα, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ο George Lucas χρειάστηκε να πληρώσει σχεδόν 250.000 δολάρια σε πρόστιμα για την ταινία. Ακόμα και ο ίδιος ο Lucas δεν περίμενε ποτέ ότι το Star Wars θα γινόταν το φαινόμενο που γνωρίζουμε σήμερα. Στην πρώτη προβολή του A New Hope, οι αντιδράσεις ήταν ανάμικτες, με τον Steven Spielberg να είναι από τους λίγους που προέβλεψαν την επιτυχία. Ο Lucas πίστευε πως η ταινία θα έκανε 15-20 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Spielberg προέβλεψε 50-60 εκατομμύρια. Τελικά, το φιλμ έφτασε τα 775,8 εκατομμύρια δολάρια - πάνω από 3 δισεκατομμύρια, αν προσαρμοστεί για τον πληθωρισμό.
Φυσικά, η τεράστια αυτή επιτυχία σήμαινε ότι τα sequels ήταν αναπόφευκτα. Ο Lucas αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ο ίδιος το The Empire Strikes Back, χρησιμοποιώντας 33 εκατομμύρια δολάρια από δάνεια και τα κέρδη της πρώτης ταινίας. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1980 και μέσα σε μόλις τρεις μήνες είχε ήδη αποφέρει στον Lucas όλη την αρχική του επένδυση. Ωστόσο, υπήρχε μια λεπτομέρεια που προκάλεσε προβλήματα: μια απόφαση που παραβίαζε τους κανόνες της ένωσης των σεναριογράφων και της ένωσης των σκηνοθετών, με αποτέλεσμα να επιβληθούν πρόστιμα στον Lucas ύψους σχεδόν 250.000 δολαρίων.
Ο George Lucas Παρέκαμψε Τους Κανόνες Των Ενώσεων - Και Το Πλήρωσε Ακριβά
Όλοι ξέρουμε την εμβληματική εισαγωγή των ταινιών Star Wars – το γνωστό "opening crawl" που σε βάζει κατευθείαν στη δράση. Ωστόσο, αν δει κανείς άλλες ταινίες της δεκαετίας του '70 και '80, θα παρατηρήσει ότι οι περισσότερες ξεκινούσαν με τα credits των ηθοποιών και του σκηνοθέτη, αντί να τα τοποθετούν στο τέλος. Αυτός ο κανόνας ήταν υποχρεωτικός σύμφωνα με τις ενώσεις σεναριογράφων και σκηνοθετών.
Οι ενώσεις έκαναν τα στραβά μάτια για το A New Hope, αφού κανείς δεν περίμενε να γίνει επιτυχία. Όταν όμως ήρθε η σειρά του The Empire Strikes Back, η εισαγωγή της ταινίας ανέφερε απλά "Lucasfilm", χωρίς να κάνει αναφορά στον σκηνοθέτη Irvin Kershner, τουλάχιστον μέχρι τα τελικά credits. Αν και ο Kershner δεν είχε πρόβλημα, οι ενώσεις το θεώρησαν σοβαρή παραβίαση των κανόνων και επέβαλαν πρόστιμα τόσο στον ίδιο όσο και στον Lucas. Ο Lucas πλήρωσε τα πάντα από την τσέπη του και στη συνέχεια έσκισε τις κάρτες μέλους του από τις ενώσεις, δηλώνοντας την απόλυτη ανεξαρτησία του από το Χόλιγουντ.
Το Πρόβλημα Συνεχίστηκε Και Με Το Return Of The Jedi
Ο Lucas δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποχωρήσει από τις ενώσεις. "Δεν έχω γυρίσει ποτέ ταινία στο Χόλιγουντ", είπε στους New York Times το 1981. "Τώρα, δεν θα χρειαστεί ποτέ να το κάνω." Ωστόσο, αυτή η απόφαση προκάλεσε νέα προβλήματα όταν ήρθε η ώρα να βρει σκηνοθέτη για το Return of the Jedi (που αρχικά είχε τον τίτλο Revenge of the Jedi). Καθώς δεν μπορούσε να συνεργαστεί με Αμερικανούς σκηνοθέτες μέλη των ενώσεων, κατέληξε στον Richard Marquand, έναν Βρετανό σκηνοθέτη που δεν ανήκε σε καμία από τις αμερικανικές ενώσεις και δεν επηρεαζόταν από τις αντιδράσεις μετά το The Empire Strikes Back.
Αν κάτι αποδεικνύει αυτή η ιστορία, είναι ότι ο George Lucas ήταν πάντα ένας δημιουργός που έβαζε το όραμά του πάνω από τους κανόνες της βιομηχανίας. Και το αποτέλεσμα; Οι ταινίες του δεν είναι απλώς επιτυχημένες – είναι κλασικά αριστουργήματα που καθόρισαν την κινηματογραφική ιστορία.
Διαβάστε επίσης:
John Knoll: Από Το Photoshop Στο Rogue One